loader image
Sari la conținut
Aqua Bebe » Cursuri inot » Blog » Alimentatia bebelusului

Alimentatia bebelusului

Alimentatia bebelusului
Hrana de baza

Natura isi pune din nou amprenta asupra vietilor noastre! Bebelusul nascut la termen (dupa 36 saptamani de sarcina) are instinctul natural de a cauta sanul mamei si a suge, ceea ce il ajuta sa-si refaca rezervele de glucoza epuizate in timpul nasterii si pentru a sa se adapteze mai bine temperaturii din afara uterului mamicii. Beneficiile alaptarii pentru bebelus sunt numeroase, insa chiar si mamica are de castigat, revenirea la greutatea de dinainte de sarcina fiind mai rapida in cazul mamicilor care alapteaza, fara a pune la socoteala legatura speciala care se creeaza intre mama si bebe in aceste momente de apropiere totala. Mai mult decat atat, in cazul in care operatia nu a intervenit la nivelul canalelor galactofore, chiar si mamicile cu implant de silicon sau alta interventie asupra sanului isi pot alapta copilul.

Orarul meselor bebelusului nu este un program in sine, regula fiind ca cel mic (fie alaptat sau hranit cu lapte formula) va fi alimentat la cerere, ori de cate ori ii este foame, fara niciun alt adaos de lichid (apa, ceai, suc de fructe) in primele 4/ 6 luni de viata.

Ceaiul la bebelusi este atat de inradacinat in cultura noastra, incat multe dintre proaspetele mamici nu-si pun problema necesitatii sau beneficiilor pe care le ofera. Din pacate, beneficiile sunt inexistente, iar practica oferirii unui biberon cu ceai pe langa mesele de lapte aduce doar deservicii sanatatii bebelusului.

Alimentatia mamei pe perioada alaptarii trebuie sa sustina producerea a chiar si 1l de lapte pe zi, ceea ce inseamna ca mamica va acorda o atentie speciala aportului nutritional si cantitativ, astfel incat bebelusul sa fie satul si sa ia bine in greutate.

Diversificarea

Pentru a sustine mamica in efortul de a furniza hrana suficienta si valoroasa din punct de vedere nutritional bebelusului, ginecologul sau pediatrul/ medicul de familie va recomanda suplimentarea dietei cu vitamine prenatale.

O experienta la fel de naturala precum alaptatul este si intarcarea bebelusului, care trebuie sa survina atunci cand bebelusul nu mai doreste sa suga sau cand mama simte ca nu mai face fata, cand doreste sa-si recapete independenta sau influentele celor din jur o coplesesc.

In jurul celei de-a 6-a luni de viata se pregateste diversifarea. Introducerea solidelor in meniul bebelusului se face treptat, incercand cate un aliment nou pe rand si la distanta de 4 zile unul de altul.