loader image
Sari la conținut
Aqua Bebe » Cursuri inot » Blog » Informații despre importanța apei pentru bebelusi

Informații despre importanța apei pentru bebelusi

Bazin inot - cursuri inot

Informații despre importanța apei în organism
Apa este esențială pentru supraviețuirea speciei umane, iar întregul corp al unui copil se bazează pe cantități corespunzătoare de apă pentru a funcționa corect. Mai exact, este format din 65% apă, necesară pentru circulația sanguină, metabolism, reglarea temperaturii corporale, eliminarea materiilor reziduale și detoxifiere.

Astfel, un copil are nevoie de 5-8 căni de apă zilnic, conform Revistei Americane de Nutriție Clinică. Conform unui studiu recent desfășurat de Harvard, mai mult de jumătate dintre copiii americani sunt deshidratați, ceea ce poate avea repercusiuni asupra performanței lor academice și de sănătate. La nivelul SUA, aproximativ ¼ dintre copii nu consumă apă zilnic, iar băieții au cu 75% mai multe șanse de a fi incorect hidratați comparativ cu fetele.

Din păcate, copiii sunt predispuși consumului de băuturi dulci precum suc și suc de fructe în loc de apă simplă, iar mulți adolescenți au tendința de a consuma băuturi sportive sau energizante

Deshidratarea la copii
Odată ce corpul a pierdut între 1-2% din compoziția totală de apă, va semnaliza că are nevoie de mai multă prin apariția senzației de sete. Însă, până la momentul în care mecanismul de sete se activează, copilul se află deja în primele stadii de deshidratare, motiv pentru care nu trebuie ignorate senzațiile inițiale de sete. În plus, trebuie să știi că mecanismul de sete are tendința de a fi subdezvoltat în rândul copiilor, făcându-i vulnerabili la deshidratare.

Foamea, în special pofta de dulce, poate reprezenta un semn că organismul are nevoie de apă. Apoi, alături de semnul evident de sete, mai pot apărea: oboseală și/sau amețeală, gândire confuză și concentrare redusă, schimbări de dispoziție, frisoane, durere de spate sau de articulații, crampe musculare, piele uscată, constipație, frecvență redusă a urinării, urină de culoare închisă/concentrată, durere de cap, respirație urât mirositoare

Verificarea culorii urinei este un indicator important pentru gradul de hidratare; atunci când este concentrată și închisă la culoare reprezintă un semn că rinichii rețin lichide pentru a menține funcțiile corporale și este un indiciu bun că este necesară mai multă apă. În mod ideal urina trebuie să dobândească o culoare ușor gălbuie. Este posibil însă ca riboflavina (vitamina B2) să confere o colorație strălucitoare, aproape fluorescentă urinei, îngreunând evaluarea corectă. De asemenea, frecvența de urinare este un indicator pentru aportul de apă; în mod normal trebuie să mergi la toaletă de 7-8 ori pe zi. Dacă cantitatea este redusă sau au trecut mai multe ore fără să mergi la toaletă este un indicator al deshidratării.

Ce se întâmplă când apare deshidratarea la copil
Alte semne importante care trebuie urmărite la copil sunt scaunele. Astfel, când aportul de apă nu este cel necesar, se instalează constipația și scaunele sunt eliminate cu dificultate (sunt dure și uscate). Deși frecvența scaunelor variază de la un copil la altul, consistența ar trebui să fie moale și bine format dacă consumă suficientă apă. Apoi, atunci când copilul nu consumă suficientă apă poate deveni obosit, lent și rezistent la activitate fizică, fiind mai somnolent decât în mod normal. Copiii de vârstă mică pot deveni irascibili, agitați și pot să aibă modificări în dispoziție. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că și pielea copilul poate avea de suferit. Astfel, o piele uscată și care se descuamează va fi un simptom important al unui aport insuficient de apă; ochii săi vor părea înfundați în orbite și poate avea o gură uscată și lipicioasă. Nu va avea lacrimi sau va avea lacrimi puține când va plânge. Pe termen lung, deshidratarea poate conduce la infecții renale și de tract urinar.